Website van Ben Burger
Mijn hobby's

Overdenkingen

Terug naar Feestdagen


Terug naar Mijn Levensovertuiging
Terug naar Hoofdmenu


Naar Reacties in media


Waarheid
Ik vind het nogal wat als een christen zegt dat hij/zij DE waarheid in pacht heeft. Daarmee beweert hij/zij dat meer dan 80% van de wereldbevolking niet de waarheid zegt (zoals moslims, joden, boedhisten, hindoeïsten, humanisten, atheïsten enz.) en als leugenaar wordt bestempeld. Nee, ik zie de wereld niet zo zwart-wit. Voor mij is zij toch wel gekleurder en zo is het ook met DE waarheid. De geschiedenis heeft mij geleerd dat instituties of wereldleiders die claimen DE waarheid in bezit te hebben, de mensheid niet veel goeds hebben gebracht.
Kijk, er zijn waarheden, die we voor waar aannemen. Maar deze waarheden hoeven niet allemaal een eeuwige waarheid te zijn. De mensheid verandert in de loop der eeuwen en met dingen anders zien, waardoor hun waarheid wel eens kan wankelen. In de wetenschap zie je dat ook. We weten ondertussen allemaal (tja, er zijn ook hier uitzonderingen) dat de Aarde niet meer plat is en dat de Zon niet om de Aarde draait, maar in oude tijden was dit wel DE waarheid die verkondigd werd.
Daarom zie ik alles als een lappendeken van mensen, die met elkaar afspreken welke zaken als waar worden aangenomen en welke niet. Je zult altijd mensen vinden die zich daarin niet kunnen vinden en hun waarheid als DE waarheid zullen blijven verkondigen.

A
T
H
E
I
S
S

Attentive
Thinker
Humane
Educated
Intelligent
Social
Trustfull

 


A
T
H
E
I
S
T

 


A
Thoughtful
Honest
Ethical
Intelligent
Skeptical
Thinker


"t Is niet Niks
Een niksist is geen ietsist, maar een niksist kan een nihilist zijn. Al is dat in de meeste gevallen ook weer niet waar. In taalkundige zin lijken de woorden niksist en nihilist veel op elkaar wat de betekenis betreft, maar in filosofische zin is het een wereld van verschil/ Zelfs een ietsist zou nihilist kunnen zijn. De niksist gelooft in helemaal niks, nou ja, hij gelooft in zichzelf en misschien in zijn medemens. Maar hij gelooft dat er niks meer is tussen hemel en Aarde.. Ik vraag mij wel eens af of er een graduele schaal is te maken van alle menselijke "overtuigingen" van super ongelovig tot zeer gelovig. Ik zou dan niet eens weten of de niksist boven de nihilist komt te staan of niet.
Gezien het vorengaande zou je moeten stellen dat de niksist boven de nihilist komt, omdat ook een ietsist wel eens als een nihilist beschouwd kan worden. Misschieb hoort de term nihilist dan ook helemaal niet in dit rijtje thuis. En kan een atheïst een niksist of nihilist zijn? Het kan beide. Het kan ook één van de twee zijn, maar ook geen van beide.
Voor mensen die overduidelijk geloven in een hogere macht boven de mens zijn de niksist, de nihilist en de atheïst even slecht. Zij kunnen niet geloven dat deze mensen een goed leven kunnen leiden. Alles welbeschouwd kun je concluderen dat het zeer moeilijk is om mensen in een 'hokje' te plaatsen, want welke naam je ook aan iemand geeft voor zijn levensovertuiging, altijd blijkt die naam ook weer onder te verdelen te zijn in weer allerlei gradaties.
Spijkenisse, mijn gedachten, 28 augustus 2003.Naar boven
 
 
 
E-mailen
Map