Website van Ben Burger
Mijn hobby's
Terug naar voorwoord


Terug naar Hoofdmenu


Werken in Nederland en Duitsland


Jeugd

Leendert (Leo) Burger werd, als 4e kind van Adrianus (Jaas) Burger en Dirkje Overkleeft, op 14 september 1924 aan de Mathenesserdijk 24 B te Rotterdam geboren. Over de jonge jaren van Leo heb ik weinig tot niets aan gegevens. Wel zijn er behoorlijk wat foto’s waarop Leo als jonge jongen te zien is. Het is soms best lastig te bepalen wanneer en waar de foto’s zijn gemaakt. Zo begin ik met een foto van de lagere school waar hij op staat. Dit is, volgens mij, de oudste foto, die ik van oom Leo in bezit heb.

Volgens oom Gerard staat oom Leo helemaal links tegen de muur in een matrozenpakje. Of dit dezelfde school is waar mijn vader op gezeten heeft weet ik niet. Deze foto is ergens in een gangruimte gemaakt, terwijl de foto’s waar mijn vader op staat altijd in de klas zijn genomen.
Achterop de originele foto staat: september 1932, 3e klas. Dus deze foto is rond zijn 8e verjaardag gemaakt.


Deze foto komt uit de archieven van tante Tini Beurkens-Burger. Hier zien we Leo vooraan zitten (3e van rechts). Gezien de vorige klassenfoto is deze later genomen, omdat we hier veel kinderen al een stropdas zien dragen (iets wat in die tijd gebruikelijk was bij jongens rond de leeftijd van 10/11 jaar).

Bij deze foto is het wat onduidelijk of het oom Leo is, die achter het kleine kind (Tini?) gehurkt zit. Wel zien we duidelijk opa en oma Burger  zitten. Als het Tini is op de voorgrond, dan is deze foto omstreeks 1934 gemaakt.

Uit informatie blijkt dat de familie regelmatig naar zee ging, waar in de duinen huisjes stonden. Op deze foto zien we Leo lekker luieren in een ligstoel. Verder zien we opa Burger, tante Tini, oma Burger en tante Alie (zittend op het hek).

Oom Leo droeg al op jonge leeftijd een stropdas. Ik denk dat hij hier 11 of 12 jaar oud is, dus zal deze rond 1935 zijn genomen. Deze foto komt uit een andere foto, welke op de volgende bladzijde te zien is.

Kijk, daar zit Leo weer aan de linkerkant. Mijn vader, Benjamin Burger, zit daar tussen al die kinderen met een accordeon in de handen. Of hij deze kon bespelen vertelt het verhaal niet. Aangezien deze foto uit het album van de familie Timmers komt, neem ik aan dat er hier een mix van de familie Burger en de familie Timmers en/of Mertens zit. Deze foto vond ik ook tussen oude foto’s bij tante Tini, dus denk ik, dat het kleine meisje vooraan Tante Tini moet zijn. Rechts zit tante Wil (info zus Edith).

Ook deze foto komt uit de archieven van de familie Timmers. De twee dames aan weerszijden komen mij niet zo bekend voor. In het midden zien wij tante Alie Burger en oom Arie Wijnands. Op de achtergrond staan oom Leo en opa Burger. Het kleine meisje vooraan zal waarschijnlijk tante Tini kunnen zijn. Dus vermoed ik dat deze foto rond 1938 gemaakt zal zijn.

Het is een vrij onduidelijke foto, waarschijnlijk genomen in een kas in het Westland. Deze komt uit de archieven van tante Tini. Middenin zit opa Adrianus (Jaas) Burger gehurkt, met vermoedelijk tante Tini op zijn knie. Links vooraan zit oom Leo gehurkt. Rechts staat tante Alie. De anderen kan ik nog niet duiden.

Uit het archief van de familie Timmers deze mooie foto. Oom Leo staat hier tussen opa Burger en opa Timmers in. Deze foto is rond 1938 gemaakt.

Op de achtergrond staan de opa’s Adrianus (Jaas) Burger en Willem Timmers. Op de voorgrond zitten v.l.n.r. oom Leo, tante Tini, oma Burger en tante Wil.

Uit het Timmers-archief deze foto. Links op de voorgrond zit oom Leo. Rechts achter lijkt op ma (Ann Timmers). Of de beide oudere dames de oma’s Burger en Timmers zijn is mij niet helemaal duidelijk. De twee meisjes naast oom Leo zijn mij ook onbekend. Volgens mij staat opa Willem Timmers op de achtergrond

Hier zien we v.l.n.r. opa Burger, Leo, Tini, oma Burger en oma Timmers.
Gezien de volgende foto twijfel ik of hier wel Leo staat. Deze foto heb ik uit het Timmers archief.

Ook deze foto komt van de familie Timmers. Hier zien we v.l.n.r. Leo, Tini. Opa Burger, oma Burger, tante Wil en oma Timmers.

Als tienerjongen gaat hij, net als zijn oudste broer Ben, korfballen. Gezien latere berichten in brieven moet hij daarin erg goed geweest zijn. We zien hem in verschillende teams, en zelfs in een team, die door ma getraind en begeleid wordt.

Deze foto heb ik gekregen van Riet “Toetie” Brinks tijdens een bezoek aan haar, met mijn vader, op 10 juli 2009. Volgens Riet is deze foto gemaakt op het terrein in de Spaanse Polder rond 1939.


Staand v.l.n.r.: Ann Timmers, David… (info Riet Brinks), Henk Hazewinkel (info Jacoba Kegel-Burger), Nico van der Vlugt (info Riet Vlier), Frans Roos (info Riet Brinks), Leo Burger, Cor Haanstra (info Jacoba Kegel-Burger)


Op de knieën v.l.n.r.: Nancy Berkeveld (info Riet Brinks), Lenie Rutges (info Riet Vlier), Marietje Swart (info Riet Brinks) en Riet Visser (info Riet Vlier).


Zittend v.l.n.r.: Nellie Viersen (info Riet Vlier) en Riet “Toetie” Brinks (info Riet Brinks).


Na het behalen van het Kampioenschap 1939, Spangenseveld te Rotterdam. Oom Leo staat links met de handen omhoog. Ma staat rechts van het midden met haar rechterarm omhoog.

Staand v.l.n.r: Leo Burger, onbekend, onbekend en onbekend.
Tussenrij v.l.n.r.: onbekend, onbekend en Kars Bruins (info: Riet Brinks).
Zittend v.l.n.r: onbekend, onbekend, onbekend, Kor Haanstra (info: Riet Brinks) en onbekend


Wederom een mooie groepsfoto. Onbekend waar en wanneer genomen.
Staand v.l.n.r.: onbekend, onbekend, onbekend, Leo Burger, Wim Eyselendoorn en Kars Bruins.
Zittend v.l.n.r.: onbekend, onbekend, onbekend, Wies Ekkelenkamp (info: Riet Brinks), onbekend en onbekend

 

Ik denk dat ik deze foto ook via Riet Vlier heb verkregen.https://strato-editor.com/.cm4all/uproc.php/0/Leo%20Burger%20(1934-1945)/.KVS_0004.jpg/picture-400?_=1819a001bdd
Staand v.l.n.r.: Ab Hagen, onbekend, ??? Vlier, Cor Haanstra, onbekend en onbekend.
Zittend v.l.n.r.: Wim Eyselendoorn, onbekend, Kars Bruins, onbekend, Loe Burger en ??? Vlier.

 

Deze foto gekregen via Riet Vlier. Waar en wanneer de foto genomen is staat helaas niet vermeld.
Staand v.l.n.r.: Ans Vlier, Riet Vlier, Antje Tegelaar, Wies Ekkelenkamp, Nel van Vierssen en Cor Vlier.
Zittend v.l.n.r.: onbekend, Cor Haanstra, Wim Eyselendoorn, Ab Hagen, Kars Bruins (info: Riet Brinks) en Leo Burger.

Nu staat oom Leo rechts achter. Ter verduidelijking heeft iemand ooit een pijltje erboven gezet. Achterop de foto staat vermeld: Pasen 1941, Spangen I. Rechtsboven op de originele foto staat: 16 jaren oud.


Deze foto verkregen via Riet Vlier. Hier lijkt het dat deze foto is genomen op het korfbalterrein van Spangen in de Spaanse Polder rond 1940

Vermoedelijk staan ze hier met hun tegenspelers.
Alleen van de spelers van KV Spangen heb ik enkele namen kunnen achterhalen.
Staand v.l.n.r.: John Martino, Kars Bruins, Wim Eijselendoorn en Leo Burger.
Middelste rij v.l.n.r.: onbekend, ?? Vlier, onbekend, Cor Haanstra en Jan Doorten.
Voorgrond v.l.n.r.: onbekend, Ali Martino, Wies Ekkelenkamp, onbekend en Jacoba Kegel-Burger.
Alle genoemde namen heb ik van Jacoba Kegel-Burger.


Deze foto heb ik verkregen via Riet Vlier. Deze foto zou ergens rond 1940 zijn genomen. Of deze ook op het terrein van de Spaanse Polder is genomen is onduidelijk, maar ik vermoed het wel.
Niet alle namen heb ik hier kunnen achterhalen.
Staand v.l.n.r.: Kars Bruins (info Jacoba Kegel-Burger), Cor Haanstra (info Jacoba Kegel-Burger), John Martino (info Riet Brinks), onbekend, onbekend, Leo Burger.
Voorste rij v.l.n.r.: Cor Vlier (info Jacoba Kegel-Burger), Wies Ekkelenkamp (info Riet Brinks), Ans Vlier (info Jacoba Kegel-Burger), Riet Vlier (info Jacoba Kegel-Burger), Ali Martino (info Jacoba Kegel-Burger) en Jacoba Kegel-Burger (info zijzelf).


Ten slotte heb ik uit zijn jeugdjaren nog twee foto’s De eerste is een klassefoto van klas 5C van de HBS, Hofstedestraat te Rotterdam in 1942. Op 30 augustus 2010 heb ik een brief gestuurd naar de Oud Rotterdammer met een oproep of er nog iemand is, die de namen van de personen op deze foto nog weet. In de Oud Rotterdammer van 21 september 2010 trof ik mijn artikeltje aan


Dezelfde dag kreeg ik al een telefonische reactie. In de maand erna heb ik nog 2 brieven, 4 e-mails en 2 telefonische reacties ontvangen. Daardoor heb ik, op twee na, alle namen kunnen achterhalen


De meeste namen heb ik doorgekregen van Mw. M.J. van Herpen-de Geus. Zij gaf mij deze namen door, middels een brief rond 1 oktober 2010 verzonden.
Zij gaf de namen als volgt door:
Bovenste rij v.l.n.r.: G. Pommerin, onbekend, onbekend, leraar Schmeding, Theo Kol en Leo Burger.
Middelste rij v.l.n.r.: de Bruin, Tiny Pik, Rie de Geus, Willy Kristallijn, E. Kok, Greetje Huisman en Mimi Reinders.
Onderste rij v.l.n.r.: Koos Rutgert, Leo v.d. Hucht en Piet Scheepbouwer.

De tweede en laatste foto betreft een groepsfoto, waar mijn oom Leo op staat is of van school of van zijn werk. Hieronder staat hij afgebeeld


Oom Leo staat als zevende persoon van links.
Zo blijken er van de jongere jaren van oom Leo toch nog heel wat foto’s bewaard te zijn gebleven.
Oom Leo schijnt tot in de oorlog nog korfbal gespeeld te hebben. Of hij nog speelde toen hij werkzaam was bij de belastingdienst weet ik niet, maar ik neem aan, als de mogelijkheid er was zou het het zeker gedaan hebben.
Ik mag uit het vorengaande concluderen dat Leo zijn werkzame leven begonnen moet zijn in 1942, zo rond juli/augustus. Ook hier volgt hij zijn vader en oudste broer Ben en gaat bij de Belastingdienst werken.
Leo heeft niet lang bij de Belastingdienst gewerkt, omdat de Duitsers werkkrachten (de zogenaamde Arbeitseinsatz) nodig hadden voor de fabrieken in Duitsland. Ze zochten hiervoor speciaal ongetrouwde jonge mannen.


Mijn vader zei tijdens een interview het volgende over deze periode:
Leo werkte na zijn examen HBS op het 3e ontvangkantoor der belastingen in Rotterdam West. Hij is daar als ongehuwde jonge ambtenaar door zijn baas verplicht opgegeven aan de vragende hogere instantie (verplichte mensenhulp in Duitsland).

 
 
 
E-mailen
Map